Bestanden controleren

Voordat u uw bestand(en) door ons laat afdrukken, kunt u een kwaliteitscontrole op het document laten uitvoeren, dit noemt men een preflight. Tijdens deze controle wordt uw bestand gecontroleerd op problemen die ertoe kunnen leiden dat uw bestand niet (goed) kan worden afgedrukt. Tot deze problemen behoren ontbrekende bestanden of lettertypen (fonts), ontbrekende afloop, afbeeldingen met een lage resolutie, overlopende tekst, verkeerde kleurmodus en een aantal andere kwesties. Nadat wij uw bestand gepreflight hebben, ontvangt u van ons het preflight rapport. Hierin staan alle problemen die in het bestand geconstateerd zijn. Indien er geen problemen in uw bestand(en) worden gevonden, krijgt uw bestand het keurmerk Certified PDF. Met een Certified PDF kunt u bij zowat ieder grafisch bedrijf terecht, en wordt u verzekerd van een goed eindresultaat.

Wat voor voordelen heeft u van een preflight?

Uw order kan snel worden verwerkt.
U wordt ervan verzekerd dat de kwaliteit van uw bestand in orde is.
Indien uw bestand in orde is, ontvangt u van ons uw document terug als Certified PDF.
De kwaliteit van uw drukwerk wordt gewaarborgd.


Wat kost het?

Een preflight kost per document € 10,00 exclusief 21% BTW.
Na de preflight ontvangt u van ons het preflight rapport en, als alles aan de normen voldoet, het Certified PDF bestand.


Wat zijn de voorwaarden?

U dient uw document aan te leveren als PDF.
Één bestand aanleveren per product.


De 10 meest voorkomende problemen die u kunt voorkomen door uw bestanden te laten preflighten


preflight-title-01
preflight-on-image-resolution Voor drukwerk dient de resolutie van afbeeldingen groter te zijn dan voor het bekijken van afbeeldingen op een beeldscherm. De resolutie van standaard drukwerk is 300 dpi (dots per inch), dat van een gemiddeld beeldscherm is 72 ppi (pixels per inch). Wanneer u de afbeeldingen 4x zo groot weergeeft (400%) dan ziet u de afdrukkwaliteit van de afbeelding. Een afbeelding van 10 x 10 cm op 72 ppi (beeldscherm resolutie) is op afdrukresolutie (300 dpi) nog slechts 2,4 x 2,4 cm groot. Afbeeldingen die u op internet tegen komt zijn over het algemeen dus niet geschikt voor drukwerk.

preflight-title-02
pdf-preflight-on-unintended-rgb Fullcolour drukwerk wordt vrijwel altijd met CMYK kleuren gedrukt. Het onbedoelde gebruik van RGB kleuren in een bestand welke in CMYK gedrukt gaat worden kan leiden tot onverwachte resultaten. Zo kunnen de uiteindelijke kleuren van het drukwerk afwijken van de kleuren die u op het beeldscherm ziet.

preflight-title-03
pdf-preflight-on-spot-colors Veel huisstijlen en logo's zijn opgebouwd uit steunkleuren (bijv. Pantone kleuren). Deze steunkleuren logo's en/of illustraties dienen echter eerst omgezet te worden naar fullcolour voordat u ze kunt gebruiken voor fullcolour drukwerk. Indien u dit niet doet, kunnen er twee dingen gebeuren; uw bestand wordt door een designer alsnog omgezet naar fullcolour, wat kan leiden tot extra kosten of afwijkende kleuren, of de steunkleuren worden achteraf apart ingedrukt, wat ook leidt tot extra kosten. Door een preflight uit te laten voeren komt u hier op tijd achter en kunt u extra kosten en vertragingen voorkomen.

preflight-title-04
preflight-pdf-on-font-issues De meeste mensen staan er vaak niet bij stil, u kiest een mooi lettertype uit voor uw document, u stuurt uw bestand weg om af te laten drukken en ziet dat er in het drukwerk heel andere lettertypes zijn gebruikt dan die u had gekozen. Hoe kan dit en nog belangrijker; hoe kunt u dit voorkomen? Met lettertypes (fonts) komen verreweg de meeste problemen voor, met name als de lettertypes niet zijn ingesloten in het bestand. De lettertypes die u kiest voor uw document zijn namelijk alleen aanwezig op uw computer waar u het document heeft gemaakt. Het kan zomaar zijn dat uw buurman, een kennis of de drukkerij deze lettertypes niet op hun computer heeft staan. Als dat het geval is, ziet uw document er op die computers heel anders uit dan bij u. De computer waar het bestand mee geopend wordt, kiest dan namelijk zelf een vervangend lettertype uit. Soms lijkt dit lettertype op die u zelf had gekozen, maar soms ook totaal niet. Maar er is meer aan de hand dan alleen een verkeerd lettertype. Het vervangende lettertype kan breder zijn, of juist smaller, waardoor uw teksten groter worden of juist kleiner. Dit heeft weer gevolgen voor de rest van uw document, afbeeldingen kunnen hierdoor verschoven worden, of uw tekst kan over uw afbeeldingen lopen. Om dit te voorkomen dient u de lettertypes in te sluiten in uw bestand (embedden) of al uw gebruikte lettertypes los mee te leveren. Als u over goede PDF software beschikt, worden de lettertypes automatisch ingesloten als u uw document opslaat als PDF.

preflight-title-05
pdf-preflight-on-white-elements Witte inkt voor drukwerk bestaat niet, in plaats daarvan is overal waar wit is gebruikt in het ontwerp, de papierkleur zichtbaar. De witte elementen worden dus als het ware uitgesneden uit het ontwerp zodat hier geen inkt terechtkomt. Plaatst u dus witte tekst op bijvoorbeeld een donkere achtergrond, dan wordt deze tekst uitgesneden uit de achtergrond. Maar niet alle ontwerp programma's gaan hier goed mee om. Sommige programma's voegen als extra drukkleur de kleur wit toe welke bovenop de achtergrondkleur geplaatst wordt, echter omdat witte inkt in het drukproces niet bestaat wordt deze extra witkleur er voor het drukproces uitgefilterd waardoor alle witte elementen uit uw opmaak verdwijnen en alleen de achtergrondkleur zichtbaar is, wat leidt tot onverwachte resultaten. Door een preflight uit te laten voeren wordt hierop gecontroleerd en kunt u onverwachte drukresultaten voorkomen.

preflight-title-06
pdf-preflight-deep-black Hoe maakt u in het ontwerp een mooie diepe zwarte kleur, die wel goed af te drukken is? Hiervoor zijn veel factoren van belang, waaronder in welk drukproces het bestand gedrukt gaat worden. Printers kunnen bijvoorbeeld meer zwart verwerken dan een drukpers. Maar een diepe zwarte kleur die is opgebouwd uit teveel inkt kan voor drukproblemen zorgen. Fullcolour drukwerk bestaat uit vier kleuren, namelijk Cyaan, Magenta, Geel en Zwart (CMYK). Voor zwarte tekst wordt eigenlijk alleen de kleur zwart gebruikt, zodat de tekst goed leesbaar blijft door slechts één kleur te gebruiken in plaats van meerdere kleuren over elkaar heen te drukken. Voor grote zwarte vlakken in uw ontwerp, kan alleen de inktkleur Zwart niet voldoende zijn. Omdat inkt doorschijnend is, kan het zijn dat de papierstructuur zichtbaar is door de zwarte kleur heen, wat kan leiden tot een wolkerig effect in het zwarte vlak. Door een percentage cyaan en/of magenta er doorheen te drukken, wordt de zwarte kleur nog donkerder, zodat u een strak zwart vlak krijgt in het drukwerk. Hoeveel procent cyaan en/of magenta er gebruikt mag worden om de zwarte kleur donkerder te maken, is afhankelijk van onder andere het drukproces, de papiersoort en de grootte van de zwarte vlakken. Neem daarom van tevoren contact met ons op als u hiermee te maken krijgt.

preflight-title-07
preflight-pdf-on-transparency Hoewel transparantie in vrijwel ieder ontwerp voorkomt, kan transparantie niet afgedrukt worden. Op een printer of drukpers wordt het hele beeld namelijk in één keer afgedrukt en niet door bijvoorbeeld eerst de achtergrond af te drukken, en daarna de afbeeldingen en daarna de tekst. Daarom worden er technieken gebruikt objecten die transparantie bevatten omzetten naar iets wat wel afgedrukt kan worden. Één van die technieken is afvlakken. Bij afvlakking worden transparante illustraties uitgesneden uit de achtergrond. Zet u bijvoorbeeld een rood vierkant bovenop een groot blauw vak en u maakt het rode vierkant transparant, wordt deze paars. Gaat u het document afvlakken en u verplaatst het paarse vierkant, houdt u een wit gat over, omdat de plek waar het vierkant stond, is uitgesneden uit de blauwe achtergrond. Op die manier wordt uw document dat bestaat uit meerdere overlappende objecten, afgevlakt naar één enkele afbeelding.


afvlakken 1-2x


preflight-title-08
pdf-preflight-layers Sinds PDF versie 1.5 is het mogelijk om lagen in een PDF bestand te hebben. Deze lagen kunnen zichtbaar zijn, maar het kunnen ook verborgen lagen zijn. Als een bestand een verborgen laag bevat, bijvoorbeeld met notities, welke wel de eigenschap printen heeft, dan wordt deze wel in uw bestand afgedrukt. Daarom is het verstandig om uw bestand te preflighten zodat deze lagen opgespoord kunnen worden en verwijderd kunnen worden voordat uw bestand wordt afgedrukt.

preflight-title-09
pdf-preflight-layers Afbeeldingen, vlakken en lijnen welke de rand van het document of papier raken, worden aflopend genoemd, omdat ze van het papier aflopen. Vanwege kleine afwijkingen welke tijdens het drukken en afwerken op kunnen treden, onder andere veroorzaakt door de werking van het papier, heeft men in de grafische industrie afloop nodig bij drukwerk dat aflopende vlakken, lijnen of afbeeldingen bevat. Brengt u geen afloop aan het uw bestand, is de kans zeer groot dat u rondom witte randen in uw drukwerk krijgt. Heeft u bijvoorbeeld een A4 document (210 x 297 mm) wordt deze exact op deze afmeting afgedrukt. Echter na het afdrukken kan het zijn dat het papier iets krimpt, waardoor het afgedrukte beeld nog slechts 208 x 295 mm is. Uw document wordt echter wel gesneden op 210 x 297 mm, waardoor u dus aan alle kanten van uw document 1 mm wit krijgt. Dit kunt u oplossen door afloop aan te brengen in uw document. De meeste grafische bedrijven hanteren een afloop van minimaal 3 mm aan elke zijde, maar in onderling overleg kan hiervan afgeweken worden. Uw A4 document van 210 x 297 mm zou met afloop dus 216 x 303 mm worden, waarbij er na het afdrukken aan iedere zijde 3 mm wordt afgesneden.

preflight-title-10
pdf-preflight-ink-coverage Overmatige inktdekking kan ervoor zorgen dat de inkt niet droogt na het drukken, wat tot gevolg heeft dat de drukvellen aan elkaar gaan kleven of gaan afgeven op elkaar (overzetten). Fullcolour drukwerk bevat vier drukkleuren, namelijk Cyaan, Magenta, Geel en Zwart (CMYK). Gaat u al deze kleuren over elkaar heen zetten krijgt u 400% inkt bovenop elkaar, wat tijdens het drukken maar ook daarna veel problemen oplevert. Het zorgt onder andere voor lange droogtijden en kan ervoor zorgen dat het drukwerk gaat overzetten. De maximum inktdekking ligt tussen de 280% en 300%, afhankelijk van het drukproces en het te gebruiken papier.



Reguliere openingstijden

MAANDAG - VRIJDAG
09:00 - 13:00 uur
14:00 - 17:00 uur

ZATERDAG - ZONDAG
GESLOTEN

Volg ons

Betaalmogelijkheden

Pin    Contant    Maestro    Maestro